07
Feb, 2022
Τα ερωτήματα προέκυψαν στη συζήτηση μιας παρέας, με αφορμή θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας : πώς μπορεί κάποιος που νοσεί σοβαρά να φτάσει να χειρουργηθεί από έναν «ψευτογιατρό», όπως διαβάζουμε ότι συνέβη κατ‘ επανάληψη; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που δεν είναι καν γιατρός να δεσμεύσει χειρουργική αίθουσα και να αναλάβει την επέμβαση ενός ασθενή; Και εάν, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχει χώρος για έναν τόσο ακραίο ανορθολογισμό, που αφορά μάλιστα και σε συγκεκριμένες χειροπιαστές γνώσεις και δεξιότητες, όπως είναι οι χειρουργικές, τότε τι μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συμβαίνει με τον πιο άυλο ψυχικό πόνο;
Read more...24
Nov, 2021
Κούντζα Μ (2021). Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής, επιμέλεια Στ. Στυλιανίδης. Εκδόσεις Τόπος, σελ.507-527.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ
Read more...29
Jul, 2021
Ένα ωραίο φεγγάρι,
μια εκλεπτυσμένη μελωδία ευγενική,
δυο χαρούμενοι στίχοι.
Read more...27
Apr, 2021
Όταν μια νεαρή κοπέλα, που έπασχε για χρόνια από ψυχογενή ανορεξία, αποφασίζει εν μέσω πανδημίας να βρεθεί με λίγους φίλους της, αναφωνώντας: «δεν γίνεται πια άλλη απομόνωση, πόση άλλη στέρηση πια, πόσος μαζοχισμός ; … » , σημαίνει πως η θεραπεία της έχει προχωρήσει και πως την έχει βοηθήσει σημαντικά. Σημαίνει, δηλαδή, πως οι βασανιστικές σωματικές και ψυχικές αποστερήσεις, που είχε στο παρελθόν βιώσει μέσω των διατροφικών συμπτωμάτων της, έχουν υποχωρήσει σε βαθμό τόσο ικανοποιητικό, που της επιτρέπει τώρα να αντιδρά με τέτοιον τρόπο. Σημαίνει όμως, επίσης, πως και η απαγόρευση της κοινωνικότητας και των μικρών απολαύσεων της καθημερινής μας ζωής, που παρατεταμένα μας έχει επιβάλει η πανδημία εδώ και έναν χρόνο, έχει πλέον φτάσει και αυτή στα όρια της.
Read more...26
Mar, 2021
Γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων. Αυτό που διαπιστώνουμε στην κλινική πράξη μοιάζει πλέον να επιβεβαιώνεται και από αρκετές έρευνες και μετα-αναλύσεις, που καταλήγουν στο γενικό συμπέρασμα πως, σε αυτήν την υγειονομική κρίση, η ηλικία κάτω από τα 40 είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα και πως το αίσθημα της μοναξιάς, όπως και οι αγχώδεις και οι καταθλιπτικές διαταραχές εμφανίζονται πιο συχνά σε ενήλικες 18-25 χρόνων (Xiong J. και συν., 2020, Mark É. Czeisler και συν, 2020).
Read more...15
Feb, 2021
Η σοβαρότητα κάποιων ψυχιατρικών συμπτωμάτων μας υπενθυμίζει συχνά πως η ουσιαστική ανακούφισή τους παρέχεται μόνον με τη βαθύτερη επιστημονική κατανόησή τους, μέσα στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από την συνεργασία ειδικών διαφορετικών κλάδων. Η σκέψη αυτή ίσως να έχει ακόμα πιο μεγάλη σημασία σε μια εποχή αβέβαιη και κατακερματισμένη, που κυριαρχείται από τον φόβο για την πανδημία και τις συνολικότερες επιπτώσεις της, και σε μια περίοδο κατά την οποία η καταγγελόμενη και καταγγελτική βία αποκαλύπτει τους πρόσφατους και παλαιότερους τραυματικούς κραδασμούς της, διαμορφώνοντας το εύλογο ερώτημα: και έπειτα τι; πώς επουλώνονται άραγε τέτοιου είδους τραύματα;
Read more...23
Dec, 2020
Η φράση, που μεταγράφεται παραλλαγμένη στον τίτλο, μας έρχεται ολοζώντανη από το μακρινό 1991 και τις σημειώσεις του Δ. Ν. Μαρωνίτη για ένα καλοκαιρινό ταξίδι. Ένα διάλειμμα χαράς, καταπώς θα έλεγε και ο ποιητής.
Read more...25
Nov, 2020
Από τις πρώτες έρευνες που έγιναν στην Κίνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, προκύπτει πως περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν από μέτρια έως σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας (Wang, 2020). Με βάση και παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα, είναι αναμενόμενο γεγονότα τέτοιας εμβέλειας, που προκαλούν μεγάλη αύξηση των επιπέδων του στρες στους πολίτες, να οδηγούν σε σημαντική αύξηση των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών.
Read more...Το στιγμιότυπο: στον γεμάτο συρμό του ηλεκτρικού, ένα μεσημέρι καθημερινής, οι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο για την χρήση της μάσκας και εντοπίζουν μια γυναίκα που, παρά τις συστάσεις τους, αρνείται πεισματικά να την φορέσει. Αναγκάζονται να βγάλουν τη γυναίκα έξω «σηκωτή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ που περιγράφει το συμβάν. Το ρεπορτάζ αναπαράγεται στον ηλεκτρονικό τύπο και από κάτω ακολουθούν σχόλια αναγνωστών, τα οποία παίρνουν εμφατικά θέση υπέρ ή κατά της μάσκας, κατηγορώντας ή υπερθεματίζοντας την στάση αυτή της γυναίκας.
Read more...02
Jun, 2021
Η καθιέρωση ημερομηνιών με ιδιαίτερη μνεία σε κάποια ιατρική πάθηση λειτουργεί συνήθως ως αφορμή για να διοργανωθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη συγκεκριμένη διαταραχή και παράλληλα δίνει το έναυσμα για την κινητοποίηση της πολιτείας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένης προσπάθειας για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Read more...